Dag 22 - Det här upprör mig

Just nu är det som gör mig mest, förbannad rent av, det här;

Om en tjej blivit våldtagen och detta tas upp i domstol, eller innan också egentligen, så kommer hennes utseende granskas, (för om man har utmanande kläder på sig så betyder det verkligen - hej våldta mig är du snäll). Och fler orelevanta saker för att se hur pass trovärdig hon är. Detta är enligt mig så fel fel fel.

För ska man inte som tjej, kunna komma ut med att ha blivit utsatt för något så pass traumatisk? Ifrågasatt måste man på sätt och vis bli, annars skulle man tro varenda tjej som någonsin sagt att hon blivit våldtagen, och ja - troligen finns det någon som ljugit. Att ifrågasätta tjejen i fråga för vilka kläder hon haft på sig, eller vilka hon umgås med, det tycker jag dock är helt oacceptabelt - då det verkligen inte är relevant.

Det är mest sådant som upprör mig. Det och andra orättvisor i samhället, till exempel mellan kvinnor och män.
Alla är människor. Varför skulle kön ändra på det?

Så här skrev jag när jag jobbade med jämställdhet i skolan förra veckan;

Behandlas alla lika i skolan?

Har både tjejer och killar lika mycket krav och press på sig? Eller är det rent av lättare för antingen killar eller tjejer att få ett visst betyg? Hur ser det egentligen ut?

Att skolan ska jobba aktivt för jämställdhet står tydligt i lärplanen, frågar är dock om det här faktiskt tas upp ordentligt eller inte. När vi frågade sju personer på högstadiet om man diskuterar vikten av jämställdhet tillräckligt mycket i skolan så svarade alla sju nej. Kanske är detta ett tecken på att man måste börja jobba med jämställdhet både tydligare och eventuellt också tidigare. I grundskolan läggs grunden för individens värderingar, om vi växer upp med tron om att det är okej att rättigheter påverkas av vilket kön man har, hur ska samhället då blir mer jämställt?

Om en kille och en tjej fått samma resultat på ett arbete, vem får oftast berömmen? Och ska vilket kön man har alls kunna påverka det? Är det helt enkelt så, att tjejer förväntas vara duktiga, medan man blir imponerad om en kille får samma resultat? När vi frågar sju elever om lärare beter sig likadant mot tjejer respektive killar svarar alla också nej. Någon lägger till att det beror helt på personen, inte könet. Flera säger dock att det förväntas mer av tjejer, men också att lärare är snällare mot tjejer.  Är det alltså så, att man samtidigt som föräldrar och lärare förväntar sig mer av tjejer, uppmuntras tjejer mer än killar? Det nämns också att skolk bland killar är mer accepterat. Skolk ska väl ändå inte vara accepterat alls? Oavsett kön.

När vi kommer till krav och press, tycker alla sju elever att det sätts olika mycket press och krav beroende på om man är tjejer eller kille, av dessa sju tycker sedan alla utom en att det sätts större press och mer krav på tjejer.

Frågar vi också om eleverna upplever att  det är lättare att få ett visst betyg beroende på om man är kille eller tjej, anser fyra av de sju tillfrågade att så är fallet. Två av dessa tycker att tjejer har lättare att få högre betyg, resten säger att det beror på ämnet. De säger tillexempel att killar har lättare att få bra betyg i idrott och träslöjd än vad tjejer har. Beror detta på att fler killar helt enkelt är intresserade av ämnena, eller beror det på att lärare prioriterar killar under dessa lektioner?

På en hemsida med syftet att ge lärare tips om hur man kan tänka angående jämställdhet i skolan, står det att en tolkning av att tjejer ofta har bättre betyg är att tjejer ofta har högre ambitioner än killar. De skriver också att det för de högre betygen, vg och mvg, krävs bland annat argumentation, reflektion och att kunna granska, värdera, jämföra, och att tjejer ofta är bättre på detta än killar är. Sedan bör man också räkna in att det finns de som tycker att vara duktig i skolan inte är särskilt manligt.

Kanske växer vi upp och omedvetet tänker att tjejer är mer skötsamma än killar och att killar därför behöver mer uppmuntran. Ger men då killarna det de behöver, eller ger man upp snabbare när det gäller killar? För de kommer ändå ha större möjligheter att lyckas, medan tjejer hela tiden kommer behöva kämpa mer.

Redan när vi är små barn sätts vi in i fack beroende på kön. Varför då? Hur kommer det sig att det blev så? Vem bestämde att tjejer ska vara rosa och killar blå? Och vem glömde bort att vi alla är människor?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0